Privatpersoner och deklaration för året 2022

För alla privata personer som har skaffat en digital brevlåda senat den 5:e mars kommer Skatteverket att skicka deklarationen digitalt mellan den 6:e och 10:e mars. Har man inte ett digitalt brevlåda då kommer deklarationen skickats ut med posten inom några veckor.

Från och med 14:e mars med hjälp av e-legitimation kan man redan börja deklarera via e-tjänsten Inkomstdeklaration på skatteverkets hemsidan.

Det är kanske bra att komma ihåg att om man vill få skatten tillbaka redan i april då ska du deklarera digitalt senast 30:e mars i förutsättningen att du inte ändrar eller tillägger något i din deklaration.

Sista dagen att deklarera är 2:a maj 2023 men redovisningsbyråer kan få anstånd för att lämna in slutdeklarationer fram till 15 juni 2023 om vissa förutsättningar är uppfyllda.

NYHETER för året är att Skatteverket har som mål är att alla med färdighanterade deklarationer ska redan i juni få sitt slutskattebesked. Det spelar ingen roll om man får skatt tillbaka eller har kvarskatt att betala är målet att redan i juni få skattebesked. Tidigare var det nämligen så att de flesta som hade kvarskatt att betala fick sitt besked i augusti. Viktigt att veta att detta kommer gälla även för enskilda firmor, delägare i fåmansföretag och handelsbolagsdelägare.

Tänk på att genom att få slutskattebeskedet tidigare kommer att datumet för betalningen av slutskatten infalla tidigare med tanken på att den ska vara inbetald inom 90 dagar efter att du får beslutet. För de flesta blir det då i september.

Källor:

Tidningenkonsulten.se
————————————————————————————————————————
Behöver du hjälp med din inkomstdeklaration eller har du några frågor kring din inkomstdeklaration? Kontakta oss gärna! Vi hjälper dig gärna!